תו אמון הציבור להגינות בעסקים

אמון הציבור הוא ארגון ללא מטרות רווח הפועל לקידום אמינות בעסקים.
כללי ההגינות ואמות המידה אליו מחוייבים עסקים אשר קיבלו את התו נכתבו בסיוע מועצה ציבורית המורכבת מאישי ציבור ומומחים מהשורה הראשונה. התו מקנה ללקוח את הביטחון שבמידה ויתעוררו בעיות בתהליך הרכישה או לאחריו, יש לו כתובת לפנות אליה.
הארגון בנוי ממועצה ציבורית האמונה על ביקורת התנהלות עסקים ועמידתם בכללי ההגינות שקבע הארגון, צוות מפעיל המטפל בתלונות הציבור מול העסק, מוסד ליישוב מחלוקות, ומוסד לשלילת תו אמון הציבור מגוף שמפר את כללי אמון הציבור באופן סידרתי. הארגון מקיים קשרים הדוקים עם גופים דומים ברחבי העולם ולוקח חלק במאמץ להקמת מערך בין-מדינתי לטיפול בתלונות צרכנים.
איך קיבלה eBath את התו?
על מנת לקבל את תו אמון הציבור, עברה eBath ביקורת מקיפה אשר כללה בדיקה של הממשקים הצרכניים שלה, כולל בחינת אתר אינטרנט, חוזים המשמשים אותה מול הצרכנים, התנהלותנה בתחום הפרסום, בקרת תלונות, עמידה בדרישות החוק ועוד. התשלום עבור שירותי הבקרה הללו נעשה על ידי eBath עצמה.
בתום תהליך הביקורת, העסק מתחייב לפעול בהתאם לכללי אמון הציבור, ועומד לתקופת מועמדות שבה הוא נבדק ומתקן דפוסי ליקוי בעייתיים שנפלו, ורק אז הופך להיות בעל תו. לאחר קבלת התו הבקרה העיקרית היא באמצעות תלונות צרכנים.
התחייבות העסק לכללי אמון הציבור הינה בכל שלבי הקנייה, לרבות השירות לאחר הקנייה. כללים אלה מייצגים ערכי שירות בינלאומיים הנהוגים במדינות כגון ארה"ב, יפן, קנדה ובריטניה, תוך ביצוע התאמות לחוקים ולצורכי הצרכן בישראל.
כללי אמון הציבור אליהם התחייבנו
הכלל הראשון: אמת והגינות בפרסום - העסק ישמור על הגינות בפרסום.
כללי אמון הציבור בפרסום מפרטים שורה של דרישות, ובהן הקפדה בת הוכחה על אמת בפרסום, שימוש הגון ומהימן בהשוואת מחירים וטענות חסכון, פרסום הגון לתחרויות והגרלות ועוד.
הכלל השני: גילוי נאות ושקיפות המידע - העסק יספק את המידע המלא החיוני לצרכן לפני ביצוע העסקה.
שקיפות ומתן מידע זמין ורלוונטי הינם תנאים הכרחיים להגינות עסקית. כללי השקיפות כוללים גילוי מלוא המידע הרלוונטי לפני ביצוע עסקה, כולל תנאי החוזה, אחריות ושירות, מחירה הכולל של העסקה, מדיניות החזרת המוצרים, עדכון הצרכן בדבר איחור באספקה ועוד.
הכלל השלישי: שירות נאות - העסק ייתן שירות ראוי גם לאחר השלמת העסקה ויפרסם את המדדים שקבע לשירות זה.
כללי אמון הציבור לשירות נאות חלים גם לאחר השלמת העסקה, ובהם קביעת תנאי האחריות והשירות הניתנים למוצר והצגתם בדרך ברורה לציבור, ובכלל זה תקופת האחריות, תנאי האחריות, סייגים לאחריות, קביעת סטנדרטים מחייבים לשירות, וטיפול ראוי בתלונות הציבור.
הכלל הרביעי: כיבוד החוק – העסק יכבד את מלוא ההגנות הצרכניות בחוק הישראלי.
כיבוד ההגנות שנקבעו לצרכן בחוק הינו בסיס להתנהלות צרכנית הוגנת של עסק. בין החובות שקובע החוק: כיבוד זכות הצרכן לבטל עסקה במקרים מסויימים, עמידה בתקנים הרשמיים, איסור הטעיה או ניצול מצוקה ועוד.
הכלל החמישי: הגינות בעריכת חוזים ובקיומם – יש לערוך חוזים באופן הגון, תוך שמירה על כללי ההגנה על הצרכן, ולקיים אותם.
כללי אמון הציבור בנושא חוזים ותקנונים חד צדדים כוללים הבטחת הגינות בעריכת חוזים וקיומם, כיבוד מלא של התחייבויות - גם אם נערכו בעל פה, הצגת כל המידע המהותי לעסקה בחוזה באופן ברור, הכפפה של החוזים לבקרת אמון הציבור, איסור על תנאים מקפחים ועוד.
הכלל השישי: שמירה על פרטיות - המידע האישי שייך לצרכן. עסקים האוספים ומנהלים מידע באופן ממוחשב חייבים לשמור עליו מפני חשיפה ושימוש לרעה.
כללי אמון הציבור בתחום ההגנה על הפרטיות הותאמו לדין בישראל ולכללי הפרטיות הנהוגים בארה"ב, ומפרטים שורה של דרישות המבטיחות את יידוע הצרכן ומניעת ניצול המידע לגביו, ובהן החובה לקיים מדיניות פרטיות ולפרסם אותה, הגבלת השימוש במידע, אבטחת המידע האישי שלו ועוד.